Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

"Για να μην ξεχνάμε!" - 6η Απριλίου 1941



"Για να μην ξεχνάμε!" - 6η Απριλίου 1941
Ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Γκουλέκα
"Ξημέρωνε η 6η Απριλίου…
    Πριν 75 χρόνια, η χαραυγή της 6ης Απριλίου 1941 διακόπηκε εκεί επάνω στην Γραμμή Μεταξά, στα Οχυρά… Η φύση σιώπησε μπροστά στους εκκωφαντικούς ήχους των κανονιών κατά μήκος της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου.
    Στο
Ρούπελ, στο Ιστίμπεη, στην Ποποτλίβιτσα, στη Νυμφαία, στον Εχίνο, στο Λίσσε, στο Πυραμιδοειδές, στη Μαλιάγκα η ηρωϊκή Ελλάδα, που πολεμούσε ήδη επί έξι μήνες στα βορειοηπειρωτικά βουνά, ύψωνε στεντόρεια φωνή εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας…
    Μία ημέρα που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ένδοξη ιστορία της πατρίδας μας. Η ημέρα που τα παλικάρια μας, με αίμα και θυσία, είπαν το δεύτερο «
ΟΧΙ» στις ορδές του Χίτλερ. Μια ημέρα και μια επέτειος που δυστυχώς κινδυνεύει να τυλιχτεί από την εθνική λησμονιά.
    Τέτοιες ημέρες, σε τέτοιες σημαντικές επετείους, δεν χωρούν πολλά λόγια… Μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ Εκείνους… Ένα ευχαριστώ σε όλους όσοι πολέμησαν και αγωνίστηκαν… Ένα ευχαριστώ για τις θυσίες τους προς την πατρίδα…
    Και ιδίως σε τέτοιες επετείους οφείλουμε να ξυπνούμε τις θύμησες… Να επιμείνουμε και να θυμίζουμε στους παλαιότερους, αλλά και να διδάσκουμε στις επερχόμενες γενιές ότι οι Έλληνες έγραψαν με πολύ αίμα και με πολλές θυσίες όλη την μακραίωνη ιστορία τους.
    Να κρατήσουμε άσβεστη την εθνική μνήμη, να κρατήσουμε αναμμένο το καντήλι που μας συνδέει με το παρελθόν, με όσα συνέβησαν κάποτε σε τούτο εδώ τον τόπο…"
    Σαν σήμερα, το πρωί της 6ης Απριλίου 1941, εκδηλώνεται στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας η Γερμανική Επίθεση κατά της Ελλάδας. Η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα και ακολουθεί η μάχη των Οχυρών του Ρούπελ.
    Με αφορμή την ιστορική αυτή ημέρα ο Κ.Γκιουλέκας θυμάται το ιστορικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1991, "Η Γερμανική Επιθεση: 50 χρόνια μετά", με συγκλονιστικά ντοκουμέντα, μαρτυρίες και σπάνιο αρχειακό υλικό από τις ημέρες της γερμανικής εισβολής και τις συγκλονιστικές μάχες των Ελλήνων υπερασπιστών των οχυρών της Γραμμής Μεταξά.